Bananowa owsianka Lotus

Owsianka to zdrowe i sycące śniadanie, które cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje liczne zalety żywieniowe jak i prostotę przygotowania. Wykorzystując płatki owsiane jako główny składnik, możesz wyczarować różnorodne wersje tego dania, dostosowując je do własnych preferencji smakowych oraz potrzeb żywieniowych. Mój przepis na owsiankę jest nieskomplikowany. Dzięki zawartości banana owsianka jest odpowiednio słodka. Stanowi doskonały wybór na początek dnia.
Oto prosty i szybki sposób przygotowania  pysznego i zdrowego śniadania, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Porcja dla 1 osoby.

Składniki:


1/2 dojrzałego banana 

3 łyżki płatków owsianych górskich (mogą być też błyskawiczne)

150 ml wody

100 ml mleka

1 łyżeczka nasion Chia

1 ciasteczko biscoff Lotus (korzenne) do rozkruszenia i posypania owsianki.

 Wykonanie:


Banana rozgnieć widelcem w rondelku, dodaj mleko, wodę i nasiona chia. Całość wymieszaj i zagotuj. Gotuj ciągle mieszając przez około 3 do 5 minut (do uzyskania preferowanej konsystencji).

Gotową owsiankę przełóż do miseczki, wierzch udekoruj pokruszonym ciasteczkiem korzennym. Możesz dodać ulubione owoce.   

 

Wartość energetyczna: 262 kcal

Węglowodany: 42 g

Tłuszcze: 6.2 g

Białko: 8.9 g

Czytaj też: Ile można schudnąć na diecie ketogenicznej i czy warto wybrać ten sposób odżywiania?



Komentarze